1 grudnia 2013 r. (niedziela) o godz. 18:00 w Bemowskim Centrum Kultury odbędzie się Spotkanie z pasją, na którym Felicja Bilska opowie o tym, jak podróżować świadomie.
Dlaczego podróżujemy, czy podróże naprawdę kształcą, co nam dają i co my dajemy tym, których spotykamy na bezdrożach? Odkąd pojawiły się tylko samoloty, człowiek spełnił jedno ze swoich prastarych pragnień – możliwość wzbicia się w przestworza. Co więcej, dziś ledwie kilka godzin potrzeba, by znaleźć się na innym kontynencie, w świecie innych wartości, kultur, religii, obyczajów.
Czy jesteśmy przygotowani na zderzanie się z odmiennością tak, by ją zaakceptować, nie ingerować, nie niszczyć? Maroko, Tunezja, Indie, Bhutan, a nawet pobliska Estonia czy Rosja… Wszędzie tam, gdzie tylko docieramy, zostawiamy po sobie ślad w pamięci ludzi, których poznajemy.
Zważywszy na to, że pamięć ta jest długa, lepiej zostawić dobre wrażenia – dla innych, dla siebie i dla tych następnych, którzy po nas się zjawią. Jaką rolę pełni w tym przypadku turystyka świadoma i czy można połączyć w podróży przyjemne z pożytecznym? Zapraszam w podróż świadomą, do krainy turystyki odpowiedzialnej. Takiej, która pozwala w pełni smakować życie!
Felicja Bilska – właścicielka warszawskiego butiku Etnikana, kolekcjonerka dobrych wrażeń, miłośniczka fuzji w modzie, sztuki plemiennej Złotego Trójkąta i ręcznie wykonanych tkanin. Autorka licznych przewodników po świecie, m.in. po Indiach i Nepalu, Holandii i Czechach. Pilotka wycieczek, zwolenniczka podróżowania świadomego.
Wydarzenia towarzyszące:
Stoisko Smaki del Dia
Podczas cyklu Spotkania z Pasją – Smakuj Życie, już po raz drugi dostępne będzie stoisko Smaki del Dia, którzy przygotują tym razem: Humus pochodzący z Libanu, Agua de Jamaica czyli napój z Wysp Karaibskich oraz tortille meksykańsko-indyjskie.
Smaki del Dia to polsko-pakistańskie małżeństwo, które gotuje razem z pasją już od 7 lat. „Lubimy wymyślać różne nowe smaki i wykorzystywać w kuchni przyprawy świata takie jak tonka (fasola, której smak zawiera nuty wanilii, cynamonu, goździków i migdałów) czy różne rodzaje pieprzu (czy wiecie ze na świecie jest 1000-2000 gatunków pieprzu ?) czy na przykład soli wędzonej. Nie uznajemy półśrodków i niezdrowych produktów jak kostki bulionowe, margaryny czy tez produktów które tylko udają że są zdrowe. Zdrowe jedzenie nie znaczy droższe” – mówią autorzy bloga smakideldia.blogspot.com
Miejsce: Sala Koncertowa, bilety: wstęp wolny (liczba miejsc ograniczona)