Email marketing powered by FreshMail
Spotkanie z pasją: Smakuj życie - podróżuj świadomie

Spotkanie z pasją: Smakuj życie – podróżuj świadomie

Opublikowane przez Marta Muszyńska, , w Wydarzenia

1 grudnia 2013 r. (niedziela) o godz. 18:00 w Bemowskim Centrum Kultury odbędzie się Spotkanie z pasją, na którym Felicja Bilska opowie o tym, jak podróżować świadomie.

Dlaczego podróżujemy, czy podróże naprawdę kształcą, co nam dają i co my dajemy tym, których spotykamy na bezdrożach? Odkąd pojawiły się tylko samoloty, człowiek spełnił jedno ze swoich prastarych pragnień – możliwość wzbicia się w przestworza. Co więcej, dziś ledwie kilka godzin potrzeba, by znaleźć się na innym kontynencie, w świecie innych wartości, kultur, religii, obyczajów.

Czy jesteśmy przygotowani na zderzanie się z odmiennością tak, by ją zaakceptować, nie ingerować, nie niszczyć? Maroko, Tunezja, Indie, Bhutan, a nawet pobliska Estonia czy Rosja… Wszędzie tam, gdzie tylko docieramy, zostawiamy po sobie ślad w pamięci ludzi, których poznajemy.

Zważywszy na to, że pamięć ta jest długa, lepiej zostawić dobre wrażenia – dla innych, dla siebie i dla tych następnych, którzy po nas się zjawią. Jaką rolę pełni w tym przypadku turystyka świadoma i czy można połączyć w podróży przyjemne z pożytecznym? Zapraszam w podróż świadomą, do krainy turystyki odpowiedzialnej. Takiej, która pozwala w pełni smakować życie!

pion_wektor_cmyk_420x590

Felicja Bilska – właścicielka warszawskiego butiku Etnikana, kolekcjonerka dobrych wrażeń, miłośniczka fuzji w modzie, sztuki plemiennej Złotego Trójkąta i ręcznie wykonanych tkanin. Autorka licznych przewodników po świecie, m.in. po Indiach i Nepalu, Holandii i Czechach. Pilotka wycieczek, zwolenniczka podróżowania świadomego.

Wydarzenia towarzyszące:

Stoisko Smaki del Dia

Podczas cyklu Spotkania z Pasją – Smakuj Życie, już po raz drugi dostępne będzie stoisko Smaki del Dia, którzy przygotują tym razem: Humus pochodzący z Libanu, Agua de Jamaica czyli napój z Wysp Karaibskich oraz tortille meksykańsko-indyjskie.

Smaki del Dia to polsko-pakistańskie małżeństwo, które gotuje razem z pasją już od 7 lat. „Lubimy wymyślać różne nowe smaki i wykorzystywać w kuchni przyprawy świata takie jak tonka (fasola, której smak zawiera nuty wanilii, cynamonu, goździków i migdałów) czy różne rodzaje pieprzu (czy wiecie ze na świecie jest 1000-2000 gatunków pieprzu ?) czy na przykład soli wędzonej. Nie uznajemy półśrodków i niezdrowych produktów jak kostki bulionowe, margaryny czy tez produktów które tylko udają że są zdrowe. Zdrowe jedzenie nie znaczy droższe” – mówią autorzy bloga smakideldia.blogspot.com

Miejsce: Sala Koncertowa, bilety: wstęp wolny (liczba miejsc ograniczona)

Tagi: , , , , ,

Trackback from your site.

Marta Muszyńska

Marta Muszyńska

Blogerka, miłośniczka marketingu internetowego. Absolwentka Turystyki i Rekreacji oraz Dziennikarstwa Internetowego. Uwielbia podróżować i planować wyjazdy, chociaż pakowanie nie jest jej mocną stroną. Zakochana w Hiszpanii, często odwiedza wyspy, a jej podróżniczym marzeniem jest Zanzibar. Lubi zaszyć się w domowym zaciszu z kubkiem zielonej herbaty i książką. W wolnych chwilach aktywnie spędza czas - na rowerze lub w biegowych butach, a zimą na łyżwach.

Co warto przeczytać?

  • U ludzi. Reportaże, opowieści i rozmowy

  • Tam, gdzie kończy się świat

  • Hiszpania. Fiesta dobra na wszystko
  • Widzieć więcej - Tony Kososki

  • Gruzja. W drodze na Kazbek i z powrotem
  • Niezbędnik podróżnika Beata Pawlikowska
  • Mała wielka Wyspa Wielkanocna
  • Wyklęte imperium. Irańskie opowieści - ALEKSANDRA LISEWSKA
  • Monsun przychodzi dwa razy - Janowska Anna
  • Wielki Szlak Himalajski. 120 dni pieszej wędrówki przez Nepal
  • Trzeci Biegun - Kamiński Marek
  • Busem przez świat. Australia za 8 dolarów - Lewandowski Karol
  • Chiny nie do wiary! - Lityńska Kinga

Dołącz do subskrybentów newslettera!

Email marketing powered by FreshMail